Over het Zeeheldenfestival

Bij de viering van het tienjarig bestaan van Stichting Bewonersorganisatie De Groene Eland in 1981 waren er enkele live-optredens. Bijna veertig jaar later is dat feestje volgroeid tot een vier-en-een-halve dag durend spektakel met tientallen optredens voor wijk- en stadsbewoners van alle leeftijden. Het grootste buurtfeestje van Den Haag, vol kinderactiviteiten, straattheater, kunst, dans, muziek, lekker eten en drinken met hopelijk veel zon. Dat is het Zeeheldenfestival. Met op de zaterdag een rommelmarkt op de buitenring van het Prins Hendrikplein, vaak gecombineerd met een Flagship Market van Fresh Events/BIZ.

Onze missie? Een feestje bouwen met iedereen! Dat lijkt kort door de bocht. En eigenlijk is het dat ook. Niks mis met simpelheid. Het Zeeheldenkwartier is van pauperwijk naar hipsterbuurt geworden sinds de oprichting van de Groene Eland. Dat is het resultaat van vele ontwikkelingen. Met het Zeeheldenfestival proberen wij ons steentje bij te dragen aan een gevoel van gemeenschap. We willen een open, laagdrempelig festival zijn, voor iedereen uit de buurt. Gratis, geen hekken, geen ingangscontrole, schappelijke prijzen voor eten en drinken. Waar elke buurtbewoner welkom is en de kans krijgt te kletsen, proosten en dansen met wijkgenoten.

Wat het Zeeheldenfestival uniek maakt is dat wordt georganiseerd door vrijwilligers, voor en door de wijk. Voor en tijdens het festival zijn ruim 150 enthousiaste en betrokken (oud-)wijkbewoners actief om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen. Zij verzorgen onder meer de programmering, sponsor- en fondsenwerving, de publiciteit en alle facilitaire en technische benodigdheden. Tijdens de festivaldagen staan vrijwilligers achter de bar en rommelkraam (waarvan de opbrengst ten goede komt aan het festival) en achter de snoep- en informatiekraam van Bewonersorganisatie De Groene Eland.

Weer andere vrijwilligers zorgen voor een soepel verloop van het programma en voor de EHBO. Ze vinden het leuk, ze vinden het nodig en ze doen het graag. In hun vrije tijd. Gratis maar niet voor niets. Ook zij genieten van het Zeeheldenfestival. En mede dankzij het festival is het Zeeheldenkwartier een leuke en leefbare wijk.

Al die vrijwilligers zijn onmisbaar, maar net zo hard nodig zijn de medewerking en bijdragen van de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en al die andere fondsen en sponsors van vooral binnen maar ook buiten de wijk. Dank dat we met jullie dit mooie festival al zoveel jaar kunnen neerzetten.

Tot ziens op het Zeeheldenfestival!!!