Over het Zeeheldenfestival

In 1981 vierde Stichting Bewonersorganisatie De Groene Eland hun tienjarig bestaan. Dat werd opgeleukt met enkele live-optredens. Het Zeeheldenfestival was geboren. Bijna veertig jaar later is dat uitgegroeid tot een vier-en-een-halve dag durend festival met tientallen optredens voor wijk- en stadsbewoners van alle leeftijden. Het grootste buurtfeestje van Den Haag, vol kinderactiviteiten, straattheater, kunst, dans, muziek, lekker eten en drinken met hopelijk veel zon. Met op de zaterdag een rommelmarkt op de buitenring van het Prins Hendrikplein.

Onze missie? Een feestje bouwen met elkaar! Niets meer, niets minder. Het Zeeheldenkwartier is van pauperwijk naar hipsterbuurt geworden sinds de oprichting van de Groene Eland. Dat is het resultaat van vele ontwikkelingen. Met het Zeeheldenfestival proberen wij ons steentje bij te dragen aan een gevoel van gemeenschap. We willen een open, laagdrempelig festival zijn, voor iedereen uit de buurt. Gratis en makkelijk toegankelijk, schappelijke prijzen voor eten en drinken. Waar elke bezoeker welkom is en de kans krijgt te kletsen, proosten en dansen met wijkgenoten.

Wat het Zeeheldenfestival uniek maakt is dat wordt georganiseerd door vrijwilligers, voor en door de wijk. Voor en tijdens het festival zijn meer dan 200 enthousiaste en betrokken (oud-)wijkbewoners actief om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen. Zij verzorgen onder meer de programmering, sponsor- en fondsenwerving, de publiciteit en alle facilitaire en technische randvoorwaarden. Tijdens de festivaldagen staan vrijwilligers achter de bar en rommelkraam (waarvan de opbrengst ten goede komt aan het festival) en achter de snoep- en informatiekraam van Bewonersorganisatie De Groene Eland.

Weer andere vrijwilligers zorgen voor een soepel verloop van het programma. Ze vinden het leuk, ze vinden het nodig en ze doen het graag. In hun vrije tijd. Gratis maar niet voor niets. Ook zij genieten van het Zeeheldenfestival. En mede dankzij het festival is het Zeeheldenkwartier een leuke wijk.

Al die vrijwilligers zijn onmisbaar, maar net zo hard nodig zijn de medewerking en bijdragen van de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en al die andere fondsen en sponsors van binnen maar ook buiten de wijk. Dank dat we met jullie dit mooie festival al zoveel jaar kunnen neerzetten.

Tot ziens op het plein!